24/1/20

Comunicat de la PDE sobre les conseqüències del temporal “Gloria” al Delta de l’Ebre:


Comunicat sobre les conseqüències del temporal "Gloria" al Delta de l'Ebre:

·         Lamentem els danys i afectacions que estan patint els diferents sectors socials i econòmics de les Terres de l'Ebre.

·         El temporal el considerem com un fet natural agreujat pel canvi climàtic, per la qual cosa, no es pot descartar que torni a passar.

·         El Delta de l'Ebre és un ecosistema singular, vulnerable i fràgil i s'ha vist greument afectat amb conseqüències que s'hauran d'estudiar.

·         Ja fa molts anys que advertim de la indiferència, quan no oblit, de les diferents administracions pel que fa a la protecció del Delta.

·         Denunciem especialment la política i la gestió de la Confederación Hidrogràfica del Ebro i del Ministerio de Medio Ambiente del govern central espanyol ja que amb els seus "planes hidrologicos" han ignorat històricament la problemàtica del tram final de l'Ebre.

·         La debilitat del Delta de l'Ebre és deguda a la sobreexplotació del riu Ebre. A les 980.000 Ha de regadius i prop de 200 embassaments existents, el pla hidrològic ha sumat 450.000 Ha de nous regadius i 52 nous embassaments. Molta pressió per al riu i no queda aigua per al Delta.

·         Volem advertir que el model territorial català és desequilibrat i  ignora les necessitats de les Terres de l'Ebre. Tenim com a exemple el transvasament a Tarragona, una canonada per on se'n va una part del futur del territori.

·         Ara és un moment de fer propostes i debats per poder trobar solucions definitives. I, per experiència, sabem de la importància de que els diferents actors socials, a més a més dels experts reconeguts en els diferents aspectes a estudiar, puguin participar en la presa de decisions ja que esta en joc el futur de tota una societat.

·         Volem recordar als diferents representants polítics que siguin curosos en les seves decisions. No ens voldríem trobar, passat un temps, una altra vegada en una situació d'abandonament.

·         Lo Delta forma part de la nostra identitat i per subsistir, no ho oblidem, necessita aigua i sediments. Per tant, demanem que les gestions vagin en aquest sentit.

Lo Riu És Vida

Visca les Terres de l'Ebre

23.01.2020

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Ditxos de Sant Antoni de Gandesa 2014

Sexta Fira del Tocino de Caseres

25è aniversari del Consell Comarcal de la Terra Alta

Subhasta de la llenya de Sant Blai

Presentació de 'La passió' de Vilalba dels Arcs 2013

Contacta amb ROL

Contacta amb ROL